
Usein kysytyt kysymykset.
(Frequently Asked Questions)
Mitä tilintarkastus on?
Tilintarkastus on yhteisöjen ja säätiöiden kirjanpidon, tilinpäätöksen, hallinnon sekä mahdollisen toimintakertomuksen tarkastamista. Sen tarkoituksena on varmistaa, että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan yhtiön toiminnan tuloksesta, sekä taloudellisesta asemasta lain asettamien vaatimusten mukaisesti.
Milloin yritykselle tulee valita tilintarkastaja?
Tilintarkastusta ei tarvitse suorittaa, mikäli yritys, yhtiö, yhtymä tai osuuskunta pysyy tilintarkastuslaissa asetetuissa rajoissa. Tilintarkastaja voidaan siis jättää valitsematta yhteisössä, jossa sekä päättyneellä tilikaudella, että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista edellytyksistä:
taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;
liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa; tai
palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.
Tilintarkastus on kuitenkin aina suoritettava, mikäli tilintarkastuslaissa säädetyt pienyhtiön rajat ylittyvät tai jos yhtiösopimuksessa edellytetään yhden tai useamman tilintarkastajan valintaa. Myös yhteisöissä, joiden pääasiallisena toimialana on arvopapereiden omistaminen ja hallinta, tai joilla on kirjanpitolaissa määritelty huomattava vaikutusvalta toisen kirjanpitovelvollisen liiketoiminnan tai rahoituksen johtamisessa, on aina valittava tilintarkastaja.
Kuka voi toimia tilintarkastajana?
Jokaisella tilintarkastajalla tulee olla vähintään HT-tutkinto (HT = Hyväksytty Tilintarkastaja). Tilintarkastajana voi toimia vain Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymä henkilö tai tilintarkastusyhteisö. Ammattinimikkeen käytöstä ja tilintarkastajaksi hyväksymisen edellytyksistä on säädetty tilintarkastuslain kuudennessa luvussa.
Kaikki tilintarkastajat löytyvät myös PRH:n tilintarkastajarekisteristä.
Miten tilintarkastaja valitaan?
Tilintarkastajan valitsee yhteisön tai säätiön ylin päättävä elin, kuten yhtiökokous tai yhdistyksen kokous. Hallitus, toimitusjohtaja tai isännöitsijä eivät voi valita tilintarkastajaa. Ennen valinnan tekemistä tilintarkastajalta on kuitenkin saatava suostumus tehtävään, mieluusti kirjallisena.
Tilintarkastajan valinta kirjataan kokouksen pöytäkirjaan ja siitä tulee ilmetä selkeästi ketkä tilintarkastajiksi ja mahdollisiksi varatilintarkastajiksi on valittu. Varatilintarkastaja on valittava, mikäli varsinaisia tilintarkastajia on vain yksi, eikä kyseessä ole tilintarkastusyhteisö.
Yhteisön tulee rekisteröidä tilintarkastajan valintaa koskevat tiedot kaupparekisteriin ja nämä tiedot on pidettävä ajan tasalla.
Miten osakeyhtiön tilintarkastus etenee?
Yrityksen tilinpäätöksen valmistuttua johdon tulee allekirjoittaa tilinpäätös, jonka jälkeen voidaan suorittaa tilintarkastus. Osakeyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, ellei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty nopeammasta aikataulusta.
Tilintarkastukseen liittyvistä aikatauluista, käytännön toimista ja vastuista on hyvä sopia jo ajoissa oman kirjanpitäjän ja tilintarkastajan kanssa varsinkin silloin, kun tilintarkastaja valitaan ensimmäisen kerran tai tilintarkastajaa vaihdetaan.
Tavanomaisin ja tehokkain tapa tänä päivänä on antaa tilintarkastajalle lukuoikeudet yrityksen käyttämään sähköiseen kirjanpito-ohjelmaan, mutta aineiston toimittaminen myös paperilla ja sähköpostitse ei ole täysin pois suljettua.
Tilintarkastuksen jälkeen tilintarkastaja antaa yhtiön hallitukselle tilintarkastuskertomuksen, jossa on lausuttu tilinpäätöksen oikeellisuudesta. Tilintarkastaja myös allekirjoittaa tilinpäätöksen tilinpäätösmerkinnällä, joka todentaa, että tilintarkastus on suoritettu ja siitä on annettu tilintarkastuskertomus.
Paljonko tilintarkastus maksaa?
Tilintarkastuksen hintaan voi vaikuttaa mm. liiketoiminnan laajuus, tilikauden aikaiset tapahtumat, sekä kirjanpitoaineistojen sähköisyysaste. Tilintarkastus voidaan veloittaa aikaperusteisesti tai etukäteen sovitulla kiinteällä hinnalla.
Pienen yrityksen tilintarkastuksen hinta voi lähteä alimmillaan noin 500-600 eurosta, mutta 1000-2000 euron hinta voi olla myös varsin tavanomainen jopa mikroyritykselle, mikäli hintaan vaikuttavien tekijöiden takia työhön menee enemmän aikaa. Hintahaitari voikin olla hyvin laaja, joten hinta-arvio on hyvä pyytää aina etukäteen.